Efekty realizacji Podprogramu 2019

logo podprogramu 2014-2020
  1. Fundacja Sancta Familia we Wrocławiu z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • o 9,186 ton żywności;
  • o 34 800 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 osoby korzystające z pomocy żywnościowej regularnie korzystały z konsultacji psychologicznych, z terapii uzależnień oraz z porad prawnych i obywatelskich, prowadzonych przez specjalistów z Poradni Rodzinnej i Biura Porad Obywatelskich Fundacji.